Nieuws

Huizenmarkt herstelt sneller, maar lang niet overal !

Zaterdag 16 January 2016 > 17:02

Huizenmarkt herstelt sneller, maar lang niet overal !

Ook in 2016 zet het herstel van de huizenmarkt door. Maar voorzichtigheid is geboden: niet overal in het land groeit het herstel even hard. 

... 'Als de huidige lijn doorzet, dan liggen de huizenprijzen over ongeveer drie jaar alweer op het niveau van 2008', zei Ger Hukker, voorzitter van makelaarsorganisatie NVM.

Historisch lage rente: De lage hypotheekrente wordt gezien als de grote aanjager achter het herstel. Waar de rente voor de crisis rond de 5,5 procent lag, ligt deze nu onder de 3 procent.

Analisten dachten na de crisis welke begon in 2008, dat het herstel van de woningmarkt nog wel zo'n 15 tot 20 jaar zou duren, maar intussen is de prijsdaling van zo'n 20 procent van na de crisis voor de helft weggewerkt. De maatregelen die de overheid bedacht om starters te remmen in een ondoordacht enthousiasme blijken nauwelijks effect te hebben.

'Het feit dat je nu meer eigen geld* mee moet nemen om een huis te kopen en dat je ook minder mag lenen lijkt de markt niet te beïnvloeden', zegt Hukker.

* = De maximale hypotheek die je bij een bank kunt krijgen, hangt niet alleen af van jouw inkomen maar ook van de waarde van de woning die jij koopt. Deze verhouding tussen wat je aan hypotheek kunt krijgen en de waarde van de woning, wordt loan to value ratio genoemd. Sluit jij een hypotheek af in 2016? Dan mag de maximale hypotheek nog maar 102% van de woningwaarde zijn. Maak jij bovenop de koopsom van je woning nog 4% bijkomende kosten, dan kun je dus tot 102% uit je hypotheek financieren. De laatste 2% moet je zelf betalen, dus daarvoor moet je aanspraak maken op eigen geld.
Terug naar overzicht